Effectieve handhygiëne: je eerste verdedigingslinie tegen ziektes

Posted byFrancine Posted on22 maart 2025 Comments0

Handen wassen. Het klinkt als zo’n simpele daad, iets wat we allemaal honderden keren in ons leven hebben gedaan, maar het is zoveel meer dan alleen water en zeep. Handen wassen is eigenlijk je eerste verdedigingslinie tegen allerlei nare ziektes en infecties. Denk er maar eens over na. Hoe vaak raak je dingen aan op een dag? Deurklinken, telefoon, toetsenbord, noem maar op. Al deze oppervlakken zitten vol met bacteriën en virussen die gewoon wachten om een nieuw thuis te vinden op jouw handen.

Het is eigenlijk best fascinerend hoe iets zo eenvoudigs als handen wassen zo’n groot verschil kan maken. Maar goed, simpel betekent niet altijd doeltreffend, vooral als het niet op de juiste manier wordt gedaan. Veel mensen wrijven hun handen snel onder de kraan en denken dat ze daarmee klaar zijn, maar dat is helaas niet genoeg. Het gaat om de juiste techniek en de juiste tijdsduur, zodat je echt effectief die nare beestjes wegspoelt.

Hoe bacteriën en virussen zich verspreiden

Als je erover nadenkt, is onze wereld eigenlijk best vies. Bacteriën en virussen zijn overal en ze zijn er dol op om zich te verspreiden. Neem bijvoorbeeld druppels: als iemand niest of hoest, worden kleine druppeltjes met ziekteverwekkers de lucht in geslingerd. En ja hoor, die kunnen dan weer op oppervlakken terechtkomen waar wij ze vrolijk oppakken met onze handen.

Maar niet alleen druppels zijn de boosdoeners. Ook oppervlakken spelen een grote rol in de verspreiding van bacteriën en virussen. Denk aan de laatste keer dat je in het openbaar vervoer was, of in de supermarkt. Hoeveel dingen heb je daar aangeraakt? En hoeveel mensen hebben diezelfde dingen voor jou aangeraakt? Elk oppervlak kan een broedplaats zijn voor ziekteverwekkers, die maar al te graag van hand tot hand reizen.

De rol van druppels en oppervlakken

Druppels en oppervlakken werken samen als een soort team in het verspreiden van ziektes. Wanneer iemand niest of hoest zonder hun mond te bedekken (ja, we kennen allemaal wel zo’n persoon), komen die druppeltjes op allerlei oppervlakken terecht. Die deurknop waar je net je hand op legde? Ja, die kan vol zitten met bacteriën of virussen van iemand anders.

En het blijft niet alleen bij deurknoppen. Tafels, stoelen, winkelwagentjes… noem maar op. We raken zoveel dingen aan zonder er echt bij stil te staan hoeveel anderen dat ook doen. Het is dus geen verrassing dat handen wassen zo belangrijk is in het voorkomen van de verspreiding van ziektes.

Correcte technieken voor handhygiëne

Dus, wat is dan precies de juiste manier om je handen te wassen? Nou, het begint allemaal met water en zeep, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Je moet minstens 20 seconden lang wrijven om ervoor te zorgen dat alle hoeken en gaten van je handen goed schoon worden. Vergeet vooral niet onder je nagels en tussen je vingers te wrijven!

En ja, die 20 seconden lijken misschien lang als je haast hebt, maar geloof me, het is de moeite waard. Een goede vuistregel is om twee keer het “Lang zal ze leven” liedje te zingen terwijl je je handen wast. Zo maak je er ook nog eens een feestelijke gebeurtenis van! Zorg ervoor dat je ook goed afspoelt en droogt met een schone handdoek of papieren doekjes om herbesmetting te voorkomen.

Fabels en feiten over handdesinfectie

Er zijn zoveel mythes rond handhygiëne dat het moeilijk kan zijn om feit van fictie te onderscheiden. Een veelvoorkomende misvatting is dat handdesinfectiemiddel beter werkt dan zeep en water. Maar dat is niet altijd waar. Terwijl handdesinfectiemiddel handig kan zijn als er geen water en zeep beschikbaar is, verwijdert het niet altijd alle soorten vuil en ziektekiemen zoals zeep dat wel doet.

Een andere fabel is dat je handen niet vies kunnen worden na gebruik van handdesinfectie. Fout! Hoewel alcohol in handdesinfectiemiddelen veel bacteriën kan doden, blijven er soms nog steeds resten achter op je huid die kunnen leiden tot verdere besmetting. Daarom blijft grondig wassen met water en zeep de gouden standaard.

Handhygiëne in openbare ruimtes en thuis

Handhygiëne is natuurlijk belangrijk waar je ook bent – thuis of in openbare ruimtes. Maar er zijn wel enkele verschillen waar je rekening mee moet houden. Thuis heb je vaak meer controle over de hygiëne en kun je regelmatig schoonmaken om bacteriën en virussen op afstand te houden.

In openbare ruimtes ligt dat anders. Daar raak je voortdurend dingen aan die door talloze anderen zijn aangeraakt. Daarom is het extra belangrijk om altijd onderweg een kleine fles handdesinfectie bij je te hebben voor noodgevallen wanneer er geen water en zeep beschikbaar is. En probeer bewust te zijn van wat je aanraakt en hoe vaak je je gezicht aanraakt – want ja, we doen dit allemaal veel vaker dan we denken!

Category